Anne Kien over veerkrachtig zijn, zo ga je van donkere wolken naar de warme zon

Anne Kien is een schoolvoorbeeld als het gaat om positieve gezondheid. Voor haar draait het allemaal om het algemeen welbevinden. “Doen waar je blij van wordt, op een manier die bij je past, dat je gelukkig bent en ook een fijn leven hebt met de mensen die je dierbaar zijn.” Zowel in haar werk als privéleven is ze altijd bezig om mensen zo te laten bewegen dat ze zich beter gaan voelen. Kijken naar wat je wel kunt in plaats van focussen op wat je niet kunt.

Anne is een alleskunner en zet zich met hart en ziel in voor haar medemens. Zo maakt ze flinke stappen in de ondernemingswereld. Ze is trainer voor teamontwikkeling, maar daarnaast ook spreker, gespreksleider en dagvoorzitter. Bovendien is ze sinds december commissaris bij de Rabobank. Anne maakt graag het verschil voor de mensen om haar heen, daarom is ze ambassadeur geworden voor Epilepsie NL, werkt ze als voorzitter bij een klankbordgroep voor kinderen met NAH en zit ze in de medezeggenschapsraad van de school van haar zoon. 

Tussen al die jobs door vulde Anne haar tijd met het schrijven van twee boeken over haar bijzondere gezinsleven. Haar zoon, Matthijs, was veertien jaar geleden geboren met een hersenbeschadiging aan zijn linker hersenhelft. Het leren leven met enkele beperkingen vormde de inspiratie voor het schrijven van haar eerste boek ‘Zonder meer zonder maar’. Toen Matthijs zes werd, kreeg hij last van epilepsie. Anderhalf jaar na de eerste grote aanval hadden ze de allesbepalende beslissing genomen om de linker hersenhelft van Matthijs ‘uit te zetten’. Die ernome stap heeft tot haar tweede boek geleid ‘Verder met de helft’. 

Werk-privébalans, hoe houd je alle ballen hoog?

Lachend vertelt Anne dat die werk- en privébalans er niet is. Volgens haar gaat het wel stukken beter dan eerst. Toen Matthijs kleiner was, zaten ze veel in het ziekenhuis. “Dat was heel erg hollen of stilstaan met hem en soms was ik ineens een paar dagen in het ziekenhuis en moest Armand thuis de boel runnen”, zegt Anne. Door vallen en opstaan hebben ze hun eigen manier ontdekt toch alle ballen in de lucht te houden. Anne en haar man zijn beide ondernemers, maar door de zorg voor Matthijs is Armand gestopt met werken. Op die manier kan ze zich flexibeler opstellen op haar werk en geven ze samen de opvoeding die zij belangrijk vinden voor hun kinderen. 

"Kwaliteit van leven is voor mij het verschil maken voor anderen."

Van donkere wolken naar de warme zon

In 2017 was Anne benaderd om een TED-Talk te geven over Matthijs en hoe zij hiermee omgaan. Toen is het model van positieve probleemoplossing ontstaan, haar ‘kijk naar de zon’-model. Volgens Anne moet je bij elk probleem dat je tegenkomt, nagaan of je dit kunt terugdraaien of niet. Als dit niet lukt, komt de positieve gezondheid om de hoek kijken. Je hebt dan twee keuzes: op de wolk van aannames, zorgen, verdriet en angst gaan zitten, of naar de zon gaan. Dit is een plek van feiten, dingen waarop je invloed hebt en waarmee je verder komt. Ze geeft wel aan dat we aan het einde van de dag ook maar mensen zijn en we die gevoelens van verdriet en angst best mogen voelen. Alleen zal de wolk je niet verder brengen, eerder terug naar je probleem. Op het moment dat je kiest voor de zon, dan ontdek je feiten en kun je reageren op de dingen waar je invloed op hebt. Natuurlijk zullen er ook situaties zijn waarin je dit niet hebt, legt Anne uit. De gouden tip van haar: probeer altijd je beslissingen te nemen naar geluk toe, in plaats van van angst af. 

Maar hoe ga je dan met tegenslagen om? Anne vertelt dat ze die tegenslagen net als ieder ander mens ook voelt, ook zij heeft momenten waarop ze het even niet meer weet. Die momenten laat ze dan ook gebeuren, maar daarna gaat ze op zoek naar een oplossing. Teruggaan naar de basis en lijstjes maken van de dingen die ze moeilijk vindt, helpen haar om perspectief te krijgen. Zo blijft ze niet in die gevoelens hangen.  

Op weg naar een prachtige toekomst

Als er iets is waar Anne positief over is, dan zijn het zonder twijfel haar kinderen. Zij gelooft er honderd procent in dat haar kinderen met hun innemende persoonlijkheden het verschil zullen maken voor de mensen in hun leven. “Ik heb echt het vertrouwen dat zij de wereld een beetje mooier gaan maken met wie ze zijn.” En je leven een stukje mooier maken begint al bij jezelf. Anne hoopt dat mensen meer durven te kiezen voor positieve gezondheid. “Dat ze niet blijven hangen in een baan, relatie of situatie die ze eigenlijk heel ongelukkig maakt, maar dat ze durven te kijken naar wat er wel kan. Dat ze op die manier hun leven mooier maken en automatisch dat van de mensen om hun heen ook, want zo werkt het gewoon.”

Luister de volledige podcast over veerkrachtig zijn, onneembare hobbels overwinnen en positiviteit hier

Menu