Hoe mooi zou het zijn als we allemaal wat bewuster in het ‘hier en nu’ gaan leven? Dat we tijdens de boswandelingen ons meer gaan verbinden met de natuur en genieten met al onze zintuigen? Bewust de vogels horen die in deze tijd van het jaar extra hun best doen? Henjo de Looper is een grote voorstander van het leven in ‘hier-en-nu’ en is sinds 2010 gestart met zijn bedrijf LOOP Coaching & advies. Hij levert een bijdrage aan de mentale en fysieke gezondheid met als doel het weer laten stromen van energie in leven en werk. Zijn aanpak is een combinatie van psychologische hulpverlening, coaching, runningtherapie, maar ook Mindful Run & Walk. De activiteiten zorgen ervoor dat de verbinding tussen het hoofd en lichaam wordt teruggevonden. Hierbij wordt de GZ-psychologie als basis gebruikt en brengen de mentale interventies samen met de beweegactiviteiten mensen weer terug in hun kracht. “Fysiek in beweging zijn helpt vaak om ook mentaal in beweging te komen. Ik geloof dat bewegen heel heilzaam is voor je gezondheid.”

Het beeld van psychologen is ook vaak dat je wel heel erg ziek moet zijn, of heel erg in de problemen moeten zitten om te gaan praten met een psycholoog. Maar dat hoeft niet per se, tenminste niet in mijn benadering. Ik ben daarin heel laagdrempelig. Ik ben in mijn praktijk werkzaam binnen de generalistische basis GGZ. Daar behandel ik lichte en milde klachten en is de behandeling vaak tussen 4 en 11 sessies afgerond. Mensen die mijn praktijk bezoeken voelen zich vaak belemmerd door stress- stemming of angst gerelateerde klachten. Gesprekken gaan dan niet alleen over het nastreven van geluk, maar ook over ongelukkig zijn: “Hoe kunnen wij leven met het feit dat wij ziek worden, oud worden, dat onze partner niet meer van ons houdt, dat onze ouders sterven; dat is ook het leven. Laten wij hopen dat de tegenslagen beperkt blijven maar leven zonder verdriet dat bestaat niet, laat dat ook onderwerp van gesprek zijn.”

Alles over mindfulness

De Corona situatie vraagt veel van mensen. Het vele thuiswerken zorgt ervoor dat je vaak te lang aaneengesloten achter je beeldscherm zit. Henjo vertelt dat een gezond brein ongeveer anderhalf uur (aaneen stuk door) belastbaar is met cognitieve taken. Om het brein te kunnen resetten hebben mensen pauzes nodig. “Om even alle data die je gebruikt hebt, met een ingewikkeld stukje van je werk, te archiveren naar je archiverende brein. En de rest van data (van mentale activiteit) ook te laten wegvloeien. Door gewoon even lekker te niksen, niks is een hele belangrijke activiteit voor je brein. En ik vind dat er te weinig wordt genikst in Nederland.”

“Niksen zorgt er onder andere voor dat het lichaam de kans krijgt om te ontspannen en dat is wat mensen over het algemeen ook zoeken.” Mindfulness technieken kunnen daarbij behulpzaam zijn. Het is een manier om ‘uit je hoofd te komen’. Je gaat minder piekeren, anders naar je gedachten kijken. “Mindfulness en mindful zijn levert je meer momenten in het ‘hier-en-nu’ op. Het vraagt bereidheid om alles wat is, er met een actieve houding er te laten zijn, te accepteren.
De leuke dingen en de moeilijke dingen”. “Mindfulness heeft niet als doel je beter te voelen. Nee, mindfulness heeft als doel dat je beter leert voelen! Je leert in contact te komen met gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen. Mindfulness heeft als doel om je open te stellen voor alle ervaringen die je hebt.”

Henjo biedt mindfulness- en ademhalingstechnieken aan als onderdeel van de ACT therapie, één van de methodieken van waaruit hij werkt, naast oplossingsgericht werken.

Mindful Run & Walk

De Mindful Run & Walk cursussen hebben als doel om jou beter te laten ademen en bewuster te laten bewegen. Tijdens de cursussen wordt er kennis gemaakt met alle facetten van het hardlopen en wandelen. “Mensen worden er blij van en vinden het fijn, ook in deze tijd waarin ze zich toch wat meer geïsoleerd voelen, om met anderen gewoon leuke beweegactiviteiten te doen. Beweegactiviteiten zeker vanuit mindful run zijn altijd heel speels. We doen spelletjes, er wordt veel gelachen en dat leidt allemaal tot ontspanning”

Mindful Run & Walk passen verschillende ademhalingstechnieken toe, met als doel om het maximale rendement uit je ademhaling te halen. De methodiek werkt vooral met de neusademhaling en is hetzelfde type ademhaling dat ook door ademtherapeuten wordt gehanteerd. “Ademen door je neus geeft een kleinere maar meer gerichte luchtstroom in je longen. De koolstofdioxide wordt efficiënt opgenomen in je bloedbaan. Zo haal je maximaal rendement uit je ademhaling.”

De ademhalingstechnieken kunnen in verschillende situaties worden gebruikt en kunnen onder andere stressklachten verminderen. “Tijdens stress ademen mensen oppervlakkiger en teveel. Daardoor stijgt de hartslag en dat kost energie. Daar word je dus moe van, terwijl je niets doet”.
“Contact met je ademhaling zorgt ervoor dat je uit het hoofd gaat (hier ervaar je namelijk de meeste problemen) en weer contact maakt met het lichaam. Door even te voelen van oh ja, dat lijf is er ook en doet ook nog mee. Je stapt dus –  via je ademhaling  –  uit je hoofd en in je leven.”

Toekomstwensen

“Op dit moment ben ik heel tevreden. Ik vind het heel fijn om met mensen te werken die een vraag hebben, waar ze ondersteuning bij willen. En het mooie van mijn vak, de combinatie van mentale hulp en fysieke hulp, is dat ik dat tot latere leeftijd kan doen. Er zijn nog collega’s die op hun tachtigste cliënten zien. Het hoeft dan niet vijf dagen in de week, maar ik vind dit wel een mooi perspectief.”, zegt Henjo.

 

Ik juich het initiatief van WEL alleen maar toe. Ik vind het een hele mooie gedachte dat je met elkaar een netwerk bouwt, van professionals die gericht zijn op positieve gezondheid. Want dan kan één plus één drie worden en dan zullen we wat meer afstappen van het probleemgerichter denken en zullen we wat meer kunnen bijdragen aan een gezonde maatschappij met elkaar.”

 

Meer weten over de Mindful Run & Walk in Zeewolde? Ga naar dit initiatief.

“Ik geloof dat bewegen heel heilzaam is voor je gezondheid.”

Menu