Ingmar van Duijn over het finetunen van je eigen gezondheid

Als je uit Almere-Hout komt, ken je hem vast wel: Ingmar van Duijn. Hij is lokaal betrokken, heeft zijn eigen sport- en leefstijlclub Fit-ID en recentelijk een waardevolle samenwerking met Ecologische basisschool De Verwondering van Stichting Prisma.

Fit-ID

Wat is Fit-ID?

Het beste uit jezelf halen, hoe ga je deze uitdaging aan? Bij Fit-ID doe je dit met een hoop plezier en sport je onder kwalitatief goede begeleiding. Ingmar vertelt: “Fit-ID staat eigenlijk voor jouw fitidentiteit en dat is ook meteen onze missie.” Samen met de trainers en de leden van de club leer je om jouw eigen bewuste en gezonde leefstijl vorm te geven. Door te luisteren naar je lichaam en daarin uitdagingen aan te gaan, leer je volgens Ingmar steeds meer over je lichaam. Hierdoor kun je sneller signalen oppikken. “Je finetunet je lichaam met je geest én andersom.” De prioriteit van Fit-ID is om te werken vanuit kracht: wat kun je wél in plaats van niet. Je traint met een schema dat is aangepast aan je eigen behoeften. Zelfs tijdens groepslessen wordt rekening gehouden met niveauverschil. Het accent van het team ligt altijd op de positieve benadering. Het zal je dan ook niet verbazen dat positieve gezondheid als een rode draad door de onderneming loopt.

Lichaamsfuncties staan centraal binnen Fit-ID. Sport en bewegen zijn dan ook twee onmisbare componenten die worden ingezet om je gezonder te maken. Voor de bewoners van Nobelhorst gaat Ingmar nog een stapje verder. Door positieve gezondheid in te zetten in de trainingen en workshops bindt hij de mensen met elkaar. Het verbinden heeft geleidt tot ‘Gezond in de wijk’, een initiatief waarbij hij onder andere evenementen organiseert met én voor de bewoners. Het draait allemaal om lokale betrokkenheid en positieve gezondheid. Meedoen en de sociale omgang met elkaar zijn voor Ingmar essentieel en dragen bij aan de kwaliteit van leven.

“Het idee dat iedereen gezien en gehoord mag worden, vind ik ontzettend belangrijk.”

Met positieve gezondheid als inspiratiebron is Ingmar recentelijk een samenwerking aangegaan met Ecologische basisschool De Verwondering. In de avonden en weekenden wordt de school omgetoverd tot een Fit-ID clubhuis en geeft hij overdag als leefstijlcoördinator verschillende lessen op school aan de kinderen en soms ook de ouders. Op school wordt hij dus meester Ingmar genoemd en neemt hij de kinderen mee in de wereld van gezonde voeding, voldoende beweging en nog veel meer. Daarnaast leren de kinderen door het GGD-schoolprogramma alles over hoe je met elkaar omgaat, gezonde voeding, voldoende sporten en bewegen, welbevinden, seksualiteit en relaties. Bij de school ligt Ingmar zijn focus niet op nieuwe Fit-ID leden werven, maar meer om mensen verder te helpen het beste uit zichzelf te halen. Het draait allemaal om het samenbrengen en verbinden van buurtgenoten. Als lokaal maatschappelijk ondernemer ziet hij het ook als zijn rol om situaties te signaleren en om mensen te steunen. Zo zegt Ingmar, “Ik ben niet sociaal maatschappelijk betrokken. Nee ik ben lokaal betrokken, dus daarom ben ik sociaal maatschappelijk geënt.”

“Werken aan jezelf vanuit een positieve en krachtvolle benadering.”

Dicht bij jezelf: de mooiste plek waar je kunt zijn

Positieve gezondheid zit zo diep in Ingmar’s onderneming geworteld, in het dagelijks leven kan hij er ook niet meer omheen. De drie R’s: rust, reinheid en regelmaat geven hem in zijn drukke leven balans. Zijn grootste hulpmiddel: mediteren, leven in het hier-en-nu. Als je nieuwsgierig blijft naar waarom je iets doet, wat het met je doet en in hoeverre dit je nog steeds gelukkig maakt, kom je volgens Ingmar steeds dichter bij jezelf.

Voor sommigen lijkt het dicht bij jezelf zijn mijlenver weg. Deze tips van Ingmar maken de zoektocht wat gemakkelijker voor je. Als eerste: durf naar jezelf te kijken. “Het vergt moed om dit te doen.”, zegt Ingmar, “Ergens is het ook zwaar, beangstigend en moeilijk om naar jezelf te kijken.” De tweede tip: zie jezelf als een proces en niet een project. Laat de gedachte dat het niet in één keer goed hoeft te zijn je bemoedigen. “Probeer je basis stabiel te houden en ga vanuit daar ervaren, kijk wat je interessant vindt en wat je leuk lijkt.” En in een wereld waar alles zo vliegensvlug gaat, doe vooral rustig aan. Onthaasten is dan ook zijn laatste tip. Volgens hem is het belangrijk dat je met regelmaat in rust teruggaat naar je lichaam. Zodra je geest in harmonie is met de rest van je lichaam, kun je jezelf de ruimte en rust geven om hier in het nu te zijn. Vertrouw op jezelf, want wat je op dit moment doet, is echt meer dan genoeg.

Menu