Minke van ’t Hof, de onmisbare schakel voor welzijn in Almere

Als welzijnscoach voor welzijnsorganisatie De Schoor is Minke van ’t Hof de wandelende belichaming van positieve gezondheid. Met het samenwerkingsproject Welzijn op Recept tussen Zorggroep Almere en De Schoor, zorgt ze ervoor dat de seniore bewoners weer lekkerder in hun vel gaan zitten. Iedereen is uniek en dat merkt Minke tijdens haar werk maar al te goed. Samen met de bewoners ontdekt ze de persoonlijke behoeftes en bedenkt ze passende oplossingen.

Welzijn op Recept maakt het verschil

Welzijn op Recept is voor de seniore bewoners van Almere die met regelmaat bij de huisarts of praktijkondersteuner komen. Voor de mensen waarbij een recept voor een medicijn of een behandeling niet voldoende is, kunnen ze nu een recept voor welzijn meekrijgen. Hiermee komen ze bij Minke terecht. Minke legt uit dat dit eigenlijk een recept is naar welzijn, naar het weer meedoen en naar het weer hebben van een doel. Het opnieuw meedoen is volgens Minke ontzettend belangrijk. Tijdens de activiteiten kunnen de bewoners nieuwe contacten leggen. Zo worden ze ontvangen en zelfs gemist als ze een keer niet kunnen. Voor vele bewoners is het ‘gemist worden’ een gevoel dat met de tijd verloren is gegaan. Door het samenzijn tijdens de activiteiten wordt dat besef opnieuw aangewakkerd. Het zit in de kleine dingen: de bewoners krijgen een reden om zich aan te kleden, zich klaar te maken voor de dag en hun aanwezigheid wordt tijdens de activiteiten gewaardeerd. Zo vormt Welzijn op Recept hét verschil voor de bewoners.

“Welzijn op Recept maakt heel erg het verschil in tussen je wel oké voelen en je niet oké voelen. Wel meedoen of niet meedoen.”

Als welzijnscoach ondersteunt Minke in het hele proces. Nadat ze een aanvraag van de huisarts krijgt, belt ze direct de bewoner om zo snel mogelijk een kennismaking in te plannen. Op het tempo van de bewoner worden de stappen gemaakt. Haar rol in dit hele proces is onmisbaar. Minke vormt – zoals ze zelf beschrijft – de smeerolie in de contacten. Ze kan niet een bewoner een activiteit aanwijzen en vervolgens verwachten dat ze het zelf vinden, zelf aansluiten en zelf de contacten leggen. “Als die bewoner dan voor de deur staat, die deur moet openen en er zit een groep mensen, dan rennen ze heel hard weer naar huis.” Het is echt nodig om die mensen – soms letterlijk – over die drempel te helpen. Hoe verder de bewoner komt, hoe meer Minke aan de zijlijn gaat staan. Soms moeten er ook stappen terug worden genomen, maar dat is menselijk. “Het is maatwerk, ieder mens is uniek.”

“Ik ben de smeerolie in de contacten.”

Kleinschalig starten, grootschalig dromen

Minke ziet van dichtbij de meters die de bewoners maken, hierdoor is ze ervan overtuigt dat Welzijn op Recept in het basispakket van zorgaanbieders hoort. “Daar pleit ik enorm voor.” Minke vertelt dat het zo’n verschil maakt en het ontlast de zorg ontzettend. De bewoners komen anders vaker bij de huisarts, want als je niet lekker in je vel zit, niet kunt meedoen, geen afleiding hebt van je chronische pijn of ellende, dan gebeurt er fysiek en mentaal van alles met je. Die mensen hebben de zorg dan veel meer nodig. Welzijn op recept voor iedereen in Almere toegankelijk en uiteindelijk zelfs voor heel Nederland, hoe mooi zou dat zijn?

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit gesprek met Minke over onder meer de kracht van aandacht en positieve gezondheid? Luister dan hier de hele podcastaflevering.

Menu