Getijde officieel geopend
Getijde, tijdelijk verblijf Flevoland, werd op 8 december 2022 officieel geopend. Getijde is een nieuwe en unieke vorm van zorg in Flevoland waar ouderen een duidelijke diagnose krijgen en kunnen werken aan hun herstel. Samen wordt toegewerkt aan de terugkeer naar huis met eventueel ondersteunende zorg. Getijde voorkomt dat mensen onnodig lang in het ziekenhuis verblijven en ontlast huisartsen. De initiatiefnemers zijn: Coloriet, Woonzorg Flevoland en ziekenhuis St Jansdal. Meer lezen? Ga naar getijde.nl.
Bijeenkomst: gezond gewicht
Meer dan de helft van de Flevolanders heeft overgewicht. Flevoland Gezond & Wel wil graag dat elke Flevolander toegang heeft tot goede ondersteuning als het gaat om het hebben van een gezond gewicht. We willen dit voor mensen die hard op weg zijn naar het ontwikkelen van overgewicht en voor de mensen die dat al hebben.
Daarom organiseert Flevoland Gezond & Wel twee bijeenkomsten voor zorgprofessionals. 19 januari 2023 tussen 17:00 en 19:00 uur bent u van harte welkom in het gemeentehuis op Urk. 26 januari 2023 tussen 17:00 en 19:00 uur bent u welkom bij Woonzorgcentrum Hanzeborg in Lelystad.
Bijeenkomst: tegengaan van voedselverspilling bij zorginstellingen
Momenteel loopt er een project om voedselverspilling tegen te gaan bij 6 locaties van zorginstellingen in Lelystad en Dronten. Het project wordt begeleid door Greendish. 8 februari 2023, van 10.00 tot 12.00 uur, is er een bijeenkomst over dit onderwerp. Dan worden de resultaten van het project gecommuniceerd en komen de zorginstellingen zelf aan het woord. Ook zijn er interessante sprekers uit het vakgebied. Lees meer op de website van het platform circulair Flevoland.
GGD Flevoland organiseert workshop én sessie over valpreventie
Valpreventie is het verminderen of voorkomen van valongelukken bij ouderen door risicofactoren te behandelen of aan te passen. Valpreventie is opgenomen in het coalitieakkoord en vraagt daarom inzet van gemeenten. Maar wat betekent dit voor bijvoorbeeld ambtenaren? GGD Flevoland praat ambtenaren en wethouders daarom graag bij in een online sessie op 31 januari 2023.
Ook voor professionals in het sociaal domein is er een digitale workshop: voorkom vallen. Deze workshop organiseert GGD Flevoland op 9 februari 2023 van 15.00 tot 17.00 uur. Marjolein Kuijt, hoofddocent valpreventie bij VeiligheidNL, staat samen met u stil bij welke fysieke en functionele veranderingen de mens ondergaat als deze ouder wordt en hoe deze in relatie staan met de risicofactoren die een verhoogd valrisico kunnen veroorzaken.
Nieuwe podcast WELdoeners
In de podcast WELdoeners gaat WEL in gesprek met betrokken en bevlogen personen op het gebied van Positieve Gezondheid. Jop Fackeldey, gedeputeerde van provincie Flevoland, is de WELdoener in de tiende aflevering van deze podcastserie. Hij heeft onder meer Krachtige Samenleving in zijn portefeuille. Jop is een sociaal betrokken bestuurder met een zeer menselijk gezicht. Naast alle belangrijke beleidsterreinen waar hij zich mee bezighoudt, heeft hij ook oog voor de kleine dingen. Voor de wereld om hem heen en voor de mensen voor wie alledaagse dingen misschien helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn.
Over Positieve Gezondheid heeft hij inmiddels behoorlijk wat kennis en ervaring opgedaan in de afgelopen periode als gedeputeerde en hij kan zichzelf en de maatschappij er ook goed aan labelen. Naast een kundig bestuurder, is Jop een aimabele man die goed begrijpt dat je plezier moet hebben in de dingen die je doet, het naar je zin hebben met de mensen om je heen. Laat dat nu juist de essentie zijn van Positieve Gezondheid… Luister naar een fijn gesprek met een vriendelijk bestuurder met liefde voor de provincie.
Terugblik: positief gezond Almere
Woensdag 16 november 2022 organiseerde Elaa de tweede bijeenkomst van positief gezond Almere. Ruim twintig bestuurders van stedelijke zorg- en welzijnspartijen en de Flevolandse Patiëntenfederatie, de wethouder van de gemeente Almere en Zilveren Kruis maakten plannen voor een verdergaande Almeerse samenwerking. De partijen besloten om de pilot Wijkverpleegkundige Zorgcoördinatie structureel te borgen en verder door te ontwikkelen. Meer weten? Ga naar elaa.nl, lees de terugblik en bekijk de video over de pilot.
De zorg centraal bij Omroep Flevoland
Elke twee weken schenkt Omroep Flevoland aandacht aan de ontwikkelingen in de zorg in Flevoland en aan de Zorgtafel. Op 1 december 2022 vertelde internist Bas Weijer van het Antonius Ziekenhuis over het A-team. Dit is het antibiotica-team. Ieder ziekenhuis heeft zo’n team dat zich bezig houdt met antibiotica, maar dit team is aan de slag met een verbeterproject rond antibiotica. Luister de uitzending van 1 december 2022 terug via de website van Omroep Flevoland.
15 december was het de beurt aan Brandweer Flevoland. Richard Balk, wijkbrandweerman in Zeewolde, vertelde over valpreventie. Valpreventie is het verminderen of voorkomen van valongelukken bij ouderen door risicofactoren te behandelen of aan te passen. Dit pakt de brandweer samen met GGD Flevoland op. Luister de uitzending van 15 december 2022 terug via de website van Omroep Flevoland.
2022 werd afgesloten bij Omroep Flevoland door voorzitter Martin Smeekes. Hij blikte op 29 december 2022 terug op het afgelopen jaar. Zoals de sluiting van de spoedpost in Emmeloord. Ook keek hij vooruit naar 2023: wat gaat dit jaar brengen voor Zorgtafel Flevoland? Luister de uitzending van 29 december 2022 terug via de website van Omroep Flevoland.