Nieuwsupdate Zorgtafel Flevoland januari

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwsupdate Zorgtafel Flevoland januari

Voorwoord

Graag bied ik jullie de nieuwsbrief Zorgtafel van januari aan. 2023 wordt het jaar waarin het Integraal Zorgakkoord en het Gezond en Actief Leven Akkoord gestalte gaan krijgen.

Mooi is dan ook dat er twee zeer belangrijke leefstijlonderwerpen in deze nieuwsbrief aan de orde komen. Namelijk het gezamenlijke plan van het Flevoziekenhuis en Zorggroep Almere voor ondersteuning bij stoppen met roken en de aankondiging het webinar op 14 februari over preventie van dementie van GGD Flevoland. Zeer de moeite waard!

Verder een prachtig voorbeeld van slim organiseren tussen academisch ziekenhuis en Flevoziekenhuis over kinderchirurgie. Tot slot aandacht voor WEL in Flevoland over positieve gezondheid. Kortom: we gaan het nieuwe jaar weer goed van start!

Martin Smeekes
Voorzitter Zorgtafel Flevoland

Zorgtafel Flevoland

Flevoziekenhuis volledig rookvrij

Het Flevoziekenhuis is sinds 1 januari 2023 een rookvrij ziekenhuis. Dat betekent dat ook op het buitenterrein van het ziekenhuis niet meer gerookt mag worden. Dit is een belangrijke stap richting een rookvrije generatie. Tegelijkertijd biedt het ziekenhuis hulp aan wie wil stoppen met roken. Het Flevoziekenhuis en de Almeerse huisartsen hebben transmurale (verwijs)afspraken gemaakt over begeleiding bij stoppen met roken. Huisartsenpraktijken en het ziekenhuis hanteren hetzelfde programma en werken met een rookstoppoli en rookstopcoaches. Het slagingspercentage is hoog. Lees verder in het digitale magazine op pagina 8.

Kinderchirurgie in het Flevoziekenhuis: één team in twee ziekenhuizen

Eenmaal per maand houden een kinderchirurg van Amsterdam UMC en een ‘chirurg voor kinderen’ van het Flevoziekenhuis, een gezamenlijk spreekuur in het Flevoziekenhuis. Er is ook een gezamenlijk operatieprogramma. De samenwerking met Kinderchirurgie van Amsterdam UMC is belangrijk. Tot voor kort werden Almeerse kinderen via de huisarts of De Kinderkliniek naar Amsterdam verwezen. De wachttijden voor operaties waren lang. Dankzij de opleiding van onze chirurgen en de goede samenwerking met collega’s in Amsterdam, kunnen kinderen nu net zo goed en sneller in het Flevoziekenhuis geopereerd worden. En de kinderchirurgen in Amsterdam UMC kunnen hun kostbare tijd aan de hoog-complexe, academische zorg besteden. Lees verder in het digitale magazine op pagina 1.

Muziek is leven

In het nieuwe jaar zal WEL in Flevoland wederom actief zijn rondom Positieve Gezondheid in onze provincie. Onder meer door bijeenkomsten te organiseren over actuele thema’s die een verdiepende en verfrissende kijk bieden op gezondheid. We kijken graag nog even samen met (velen van) jullie terug op een aantal bijzondere bijeenkomsten.

Het theatercollege over de positieve invloed van muziek op ons doen en denken met Erik Scherder en Jan Vayne is met veel enthousiasme en waardering ontvangen, zo blijkt ook uit de feedback die we van jullie mochten ontvangen. Nog even op z’n Scherders’: “Muziek is leven. Dat heb ik niet bedacht, dat laten de studies zien.” Een zeer treffende quote, nog een aantal rake quotes lezen? Ga dan naar welinflevoland.nl.

Op 27 oktober organiseerde WEL in Flevoland de bijeenkomst over Mentale Gezondheid en Zingeving. Hanna Verboom vertelde over haar bipolaire variatie aan de hand van haar documentaire ‘Uit de Schaduw’. Hanna lanceerde onlangs op Blue Monday een nieuwe documentaire, samen met een platform. Meer op: uitdeschaduw.org.

Webinar: preventie van dementie

Dinsdag 14 februari 2023 van 15:00 tot 16:30 uur.

Wist u dat mensen met een gezonde leefstijl minder kans hebben om dementie te krijgen? Dit is nog bij weinig mensen bekend. Ook voor mensen die nog maar een jaar of 40 zijn, is het verstandig om met een gezonde leefstijl aan de slag te gaan. Bovendien heeft diezelfde gezonde leefstijl ook effect op veel andere aandoeningen.

Waarom wachten op een medicijn als u nu iets kunt doen om aan uw hersengezondheid te werken? Leer tijdens het webinar meer over de preventie van dementie! Zo wordt er gesproken over de risicofactoren van dementie, hoe u de hersenen gezond kan houden. Als sprekers en tafelgasten zijn aanwezig:

  • Kay Deckers, assistent professor & onderzoeker bij Universiteit Maastricht
  • André Phiferons, werkzaam bij Zorggroep Almere en betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Flora Experience over dementie op de Floriade
  • Ramon Vulink, beleidsadviseur bij Gemeente Noordoostpolder
  • Gretha Woort-Bos, communicatieadviseur bij Gemeente Urk

Tafelgasten gaan in gesprek vertellen over hun ervaringen en inzet voor dit thema. Natuurlijk zullen er ook kijkersvragen beantwoord worden! Aanmelden voor het webinar kan digitaal. Kunt u niet bij het webinar aanwezig zijn, maar bent u wel benieuwd? Meld u dan alsnog aan en dan ontvangt u achteraf een terugkijklink.

Menu