Omkijken naar anderen brengt ons dichter bij elkaar

Je leven een negen geven, dat willen we allemaal toch? Wendela Erbrink en Ellen de Boer nemen je in de dertiende podcastaflevering van WELdoeners mee in hun dagelijks leven en vertellen je hun kijk op positieve gezondheid. Ellen, zakelijk directeur van het Danspaleis, straalt passie uit en beweegt zich dansend door het leven. Voor haar is beweging en contact met anderen de essentie van positieve gezondheid. Wendela van Samenwerken bij Dementie hecht veel waarde aan het creëren van balans en een gezond leven op alle gebieden. Persoonlijke vrijheid is voor haar van groot belang. “De vrijheid ervaren om je leven in te kunnen delen en vorm te kunnen geven zoals jij dat wil en zoals bij je past”, zegt Wendela. Haar verlangen naar persoonlijke vrijheid motiveerde Wendela om vorig jaar voor zichzelf te beginnen. Benieuwd naar hoe ze positieve gezondheid omarmen? Lees dan verder of luister de podcastaflevering hier.

Swingend naar geluk

Met een lach noemt Ellen het Danspaleis een reizend circus. “Wij gaan altijd naar locaties toe, met een heel decor en een platenspeler.” Met behulp van enthousiaste contactmakers op de dansvloer en de hits van vroeger die uit de speakers klinken, brengt Ellen met haar team de ouderen aan het swingen. Het dansen geeft de ouderen kracht en het gevoel er weer bij te horen en dat is precies waar Ellen het allemaal voor doet. Vol voldoening reist ze heel Nederland af om ouderen het plezier van dansen opnieuw te laten ervaren. Ellen zegt, “Gisteren ben ik bij Almere city geweest en daar deden we het eerste Danspaleis in Almere. Het was fantastisch. 150 mensen die allemaal weer voelden dat ze leefden. Iedereen blij en gelukkig weer naar buiten.”

Positieve gezondheid zit diep verworteld in het Danspaleis, volgens Ellen is dat de kern. Het Danspaleis wil eenzaamheid bestrijden en bijdragen aan het welzijn van ouderen, zowel fysiek als mentaal. Het is een inclusieve club waar iedereen welkom is. Hoewel mensen vaak verlegen binnenkomen, beginnen ze volgens Ellen bij het horen van oude hits toch al snel te swingen. Het samenzijn en het live contact vormt de kracht van het Danspaleis. Tijdens het dansen verdwijnen alle pijntjes en kwaaltjes naar de achtergrond en dat is fantastisch om te zien. Ellen is telkens weer ontroerd dat ze deel uitmaakt van zulke momenten.

Zelf komt ze uit een harde, commerciële wereld waar ze met succes de horecagroothandel nieuw leven heeft ingeblazen. Hoewel ze flinke stappen heeft gemaakt, merkte ze ook dat het najagen van geld een leeg doel is. Toen ze de overstap maakte naar het Danspaleis draaide haar wereld opeens de andere kant op. Ze was voor deze functie nog niet bekend met positieve gezondheid, maar door het Danspaleis weet ze dat dit helemaal bij haar past als mens. Ze ziet hoe blij en gelukkig iedereen wordt van het samen dansen. Ze heeft absoluut geen spijt van haar commerciële carrière. Haar kennis en ervaringen zet ze nu in om het netwerk van het Danspaleis verder uit te breiden. Het Danspaleis heeft vijf focussteden benoemd waar ze een volledige agenda willen draaien. Met een vaste agenda zorgt Ellen ervoor dat de ouderen een activiteit hebben om naar uit te kijken en waar ze zich kunnen opladen.

Werken met een warm hart voor de ouderen.

Verbinding brengt ons verder

Wendela is met Samenwerken met Dementie betrokken bij diverse activiteiten rondom dementie. Haar uitgebreide ervaring in de zorgsector en diepe betrokkenheid bij ouderen, zet ze in bij het begeleiden van mensen en mantelzorgers die te maken hebben met dementie. Daarnaast vervult Wendela de rol van netwerkregisseur binnen een dementienetwerk. In haar werk benadrukt ze het belang van samenwerking en verbinding tussen organisaties. Hoewel er volgens Wendela al een grote beweging op gang is gekomen, moeten hierin nog flinke meters worden gemaakt. Als netwerkregisseur speelt ze een belangrijke rol in het vormgeven hiervan. Haar doel is om per regio te kijken naar hoe ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties gezamenlijk kunnen werken om professionals en vrijwilligers optimaal te laten bijdragen aan het creëren van een zo goed mogelijk leven voor mensen met dementie.

Wendela juicht de toegenomen aandacht voor dementie alleen maar toe. Dementie heeft een enorme impact op het dagelijks leven. “Ook de manier waarop jij als regisseur van je leven invulling daarop wil geven, wordt anders en lastig.” Ze benadrukt dat mensen afhankelijker worden van sociale kringen, situaties anders ervaren en veranderingen zien in relaties. Daarbij komt ook nog rouwverwerking kijken. Volgens Wendela is het van groot belang om te kijken hoe het nu op al die vlakken gaat en waar nog interventies kunnen worden gedaan om de situatie te verbeteren. Positieve gezondheid speelt hierbij een cruciale rol. Het concept van positieve gezondheid wordt in de hele dementiezorg toegepast. Wendela was recent betrokken bij een klantarena, waar mensen met dementie zelf vertellen wat ze vinden van de zorg en begeleiding. Deze groep bestaat uit jonge mensen tot en met 65 jaar. Wendela legt uit dat zo’n bijeenkomst niet alleen voor professionals en vrijwilligers van belang is, omdat er knel- en verbeterpunten naar voren komen, maar ook voor de mensen zelf ongelofelijk van betekenis is. Het is een vorm van lotgenotencontact. Mensen zijn ontroerd door elkaars verhalen en vinden herkenning. Dit soort bijeenkomsten zijn een prachtig voorbeeld van positieve gezondheid.

Wendela’s interesse in positieve gezondheid is van jongs af aan gestimuleerd. Van kinds af aan heeft ze geleerd om naar anderen om te kijken. Doordat haar ouders een veilige plek boden voor pleegkinderen, ontdekte ze het inspirerende werk van maatschappelijk werkers. Tijdens haar opleiding tot maatschappelijk werker maakte ze kennis met de holistische mensvisie, ook wel de blauwdruk van positieve gezondheid. Wendela leerde al vroeg om niet alleen te kijken naar de ziekte, maar ook andere aspecten mee te nemen. Te kijken naar de mens als geheel. Net voor de coronatijd kwam ze voor het eerst in aanraking met positieve gezondheid zoals het nu wordt gezien en sindsdien neemt ze het altijd mee in haar werk.

Positief kijken naar later en dromen over mogelijkheden

Wendela is, ondanks de tekorten in de zorg, optimistisch over de positieve beweging die op gang is gekomen. Mensen beginnen meer oog te hebben voor mensen met dementie en andere kwetsbare individuen. Ze worden gezien en dat is een belangrijke eerste stap. Dat gemeentes zich steeds meer aansluiten bij organisaties zoals het Danspaleis en aandacht hebben voor de kwetsbare groep mensen, daar is Ellen erg positief over. Gemeente Amsterdam en gemeente Utrecht zijn de eerste en ze hoopt dat er meer gaan volgen.

Verder droomt Wendela dat verpleeghuizen de deuren opengooien voor mensen met dementie en dat er meer wordt gekeken naar persoonlijke vrijheid. “Open huizen met aandacht voor veiligheid, maar dat het niet ten koste gaat van de vrijheid voor mensen met dementie.”

Ellen droomt ervan dat iedereen gelukkig is, of dat nu bij het Danspaleis is of niet. Ze hoopt dat de aandacht voor positieve gezondheid blijft groeien. Want volgens Ellen verdient het nog meer aandacht dan dat het nu krijgt. Ook droomt ze over het verbinden van de samenleving. “Dat we niet zo individueel blijven, dat we de buurman gedag zeggen en iemand uitnodigen om te eten als ze alleen zijn. Dat doet zo ontzettend veel en daar kun je zo veel waarde toevoegen. Als iedereen maar een heel klein deeltje zou oppakken, dan komt het helemaal goed. Het klinkt zo simpel, maar je moet het wel doen.

Menu