Wat kun je doen tegen werkstress?

Veel mensen ervaren werkstress op hun werk. Hans Heijstek is bedrijfsarts bij Provincie Flevoland en leidt daarnaast bedrijfsartsen op als instituutsopleider. Als bedrijfsarts ziet hij vaak mensen met werkstress. Sinds corona is dit nog meer geworden. Hans neemt ons mee in wat werkstress is, waar het vandaan kan komen en wat we eraan kunnen doen.

Waar komt werkstress vandaan?

“Werkstress ontstaat door spanningen die voortkomen vanuit werk, maar daar hoort alles bij. Ieder bedrijf heeft zijn specifieke dingen. Veel werkstress komt voort uit de relatie met de leidinggevende of collega’s en daarnaast speelt de wisselwerking met privé een grote rol. Ook de hoeveelheid en de aard van het werk hebben invloed.
Als bedrijfsarts zeggen we altijd: ‘Werkstress krijg je niet van de dingen die je gedaan hebt, maar van alle dingen die je nog moet doen’. Als die put zich steeds weer vult en als je takenlijst aan het eind van de dag langer is dan aan het begin van de dag. Ook deadlines geven veel stress. Dat heeft met planningen te maken en frustraties als dingen te laat aangeleverd worden.
Als je werkstress onderschat, kan het oplopen. Degene waarbij het metertje naar het rood toe gaat komen uiteindelijk bij mij als bedrijfsarts.”

Wat is het effect van corona op werkstress?

“Corona en de maatregelen versterken werkstress. Bijvoorbeeld heel praktisch bij een zorginstelling waar medewerkers geconfronteerd worden met coronabesmettingen. Maar ook thuiswerken vergroot voor veel mensen de werkstress. De balans privé en werk is belangrijk. Zeker nu met corona zie je dat de grenzen tussen werk en privé vervagen. Er wordt meer beslag gelegd op privétijd en aan de andere kant moet je je onder werktijd soms ook bezig houden met bijvoorbeeld de kinderen. Dit kan spanningen thuis veroorzaken, maar werkt ook door in het werk.”

Hoe uit werkstress zich?

“Werkstress uit zich op verschillende manieren. Je hebt mensen die niet meer kunnen ontspannen, tot overspanning aan toe. Anderen krijgen stemmingsklachten. Ook zie je nu met corona veel angstklachten. We worden dagelijks geconfronteerd met corona en mensen worden echt bang gemaakt. De grote groep kan er goed mee omgaan, maar er zijn mensen die extreem angstig en voorzichtig zijn geworden.”

Wat kun je doen tegen werkstress?

Hans heeft drie belangrijke manieren waarop je werkstress kunt verminderen. “Je kunt zelf iets doen als je werkstress ervaart:

  1. Praat met je leidinggevende
    Bespreek werkstress allereerst met je leidinggevende. Dat is lastig, maar de leiding heeft de meeste invloed op jouw werkstress. Als leidinggevende moet je daar oog voor hebben. Dat betekent dat je goed in contact met je werknemers moet zijn. Als er een afstand is, krijg je die signalen niet. Juist nu met corona. Zorg voor werkoverleggen, bel iemand eens een keer gewoon om te vragen hoe het gaat en verjaardagen gaan door… dus stuur een kleine attentie.
  2. Praat met elkaar
    Met elkaar praten geeft een enorme reductie van spanning. Dat bindende valt weg met thuiswerken. Bel elkaar op of zoom even. Als collega weet je vaak wel wie er alleen voor staat en een extra telefoontje nodig heeft. Voor elkaar klaarstaan kan werkstress flink verlagen. Normaal sta je ook bij de koffieautomaat.
  3. Zorg voor jezelf
    Een van de eerste dingen die mensen bij werkstress opgeven is sporten. Terwijl dat juist werkt tegen stress. Ga wandelen, tuinieren, hardlopen, fietsen… Hele normale dingen, maar een slechte conditie is een hele verkeerde voedingsbodem voor werkstress. Ook het vele Zoomen is intensief. Neem je pauzes, beweeg en ga soms even naar buiten.

Werkstress is niet altijd te vermijden, maar als je er goed tegen gewapend bent, sta je een stuk sterker. Want van 1 keer overwerken wordt niemand slechter. Maar als je dat iedere avond doet, dan moet je gaan denken: Klopt dit wel? Heb ik niet teveel te werk?”

“Voor elkaar klaarstaan kan werkstress flink verlagen.

Menu